Responsive of mobiele website

mrt 29, 2013

1001 artikelen zijn er alweer geschreven over het fenomeen responsive. Soms lijkt het wel eens alsof de mobiele website overgeslagen is. Ik heb het dan niet over Native apps, ook wel mobiele applicaties. Native betekent in deze platformafhankelijke applicaties.

Responsive web design

Responsive web design? De website past zich automatisch aan aan de schermdimensies van het apparaat waarop de gebruiker de website bezoekt. CSS en media queries bepalen hoe de website er uit komt te zien. Blokken verplaatsen zich automatisch of ritsen in elkaar. Afbeeldingen schalen en passen zich aan aan de beschikbare ruimte. Een responsive website werkt doorgaans alleen als het ontwerp relatief eenvoudig blijft. Een uitdaging op zich.

Mobiele website

Een mobiele website is - in de juiste opzet - een aparte site, die getoond wordt aan bezoekers vanaf een mobiel apparaat. Meestal is dit een zogenaamde ‘m’-site. Mobiele websites zijn eigenlijk heel eenvoudig te ontwerpen. Performance staat centraal naast het tonen van de meest relevante content en functionaliteit. De kunst van het weglaten is hier van toepassing en met een goed CMS kun je alle content voor website en mobiele site op een plaats onderhouden. Een goed voorbeeld is Nu.nl

Responsive of mobiel?

Bij de keuze tussen responsive web design of een aparte mobiele site zijn er verschillende aspecten waarmee rekening gehouden moet worden. Wat mij betreft is het simpel. Een mobiele website is de beste keuze voor meer complexe websites, waarbij je de focus legt op de meest relevante informatie en functionaliteit. De mobiele website is in omvang dus altijd kleiner dan de gewone website. Responsive is leuk als het een eenvoudige website, blogsite of actiematige site/applicatie betreft.

Voor conversie doeleinden is een mobiele website het beste. Responsive websites hebben als grootste nadelen: de kosten (over elke pagina moet worden nagedacht hoe de elementen zich gedragen op verschillende schermformaten) en de performance (de gehele broncode moet geladen worden waardoor een responsive website tot 4 keer trager werkt)

Responsief?

Ha zeker leuk voor eenvoudige websites, blogsites en actiematige applicaties. Een tweetal voorbeelden.

ImportNoord Kraak de KastHoutbouw HollandDeens Kleurrijk WonenKroller Boom AssurantienSolmar toursEijkelkamp Agrisearch EquipmentGiesbers Communicatiegroep