Kritieke eisen aan outsourcing bedrijfskritische ICT voor het MKB

jan 21, 2011

Gewoon outsourcen versus bedrijfskritische outsourcing

Het outsourcen van "gewone" ICT taken was al niet eenvoudig, maar werd toch al regelmatig gedaan. Het outsourcen van bedrijfskritische ICT, zeker in de MKB wereld is van een geheel andere orde. Het heeft niet alleen consequenties voor de klant maar zeker ook voor de leverancier. Onze keuze voor nearshoring begint zich uit te betalen, omdat de "programmeur" weliswaar op afstand zit, maar met een uurtje of twee vliegen kan je ter plaatste aanwezig zijn. En dat geeft - zeker bij de MKB'er - een vertrouwelijk en veiliger gevoel.

Klein versus grote outsource leverancier

Als kleinere partij plukken we duidelijk de vruchten van klein, flexibel en met veel persoonlijke aandacht in het outsorucen van bedrijfskritische applicaties voor het MKB. Het ontwerpen, bouwen en beheren van bedrijfskritische infrastructuren vraagt om specifieke focus en een klantgericht servicemodel. De grote concurrenten hebben zich de laatste jaren (te)veel beziggehouden met overnames, uitbreidingen en het inpassen in de structuur, waardoor vaak logge, procesgestuurde organisaties zijn ontstaan waar de focus en concentratie op de omgeving van de klant verloren is gegaan. Juist voor het outsourcen van bedrijfskritische ICT zijn de meest kritische eisen snel, efficient en met focus op functionaliteit en relatie kunnen opereren.

De belangrijkste eisen op een rij bij een outsourcing-deal

1. In staat zijn vooruit te kijken

In het geval van bedrijfskritische IT, gaat het niet alleen om het runnen van en letten op de IT-winkel. Veel meer moet gekeken worden naar de groei en verandering van de bedrijfskritische ICT omgeving. Daarvoor moet je snel kunnen schakelen en met verschillende applicaties kunnen werken.

2. Concreet zijn

In gesprekken en ervaringen over het outsourcen van bedrijfsskritische ICT is het enorm belangrijk om heel expliciet te zijn over wat de applicatie(s) behelst. In onze praktijk spreken we altijd een ruime inwerktijd van 1-3 maanden af met de klant, zodat we de te outsourcen applicaties van voorkant (functioneel applicatiebeheer) tot achterkant (technisch applicatiemanagement) begrijpen. Ook nemen we de klant regelmatig mee. Niet alleen om kennis te maken met de "programmeurs" maar vooral om op regelmatige tijdstippen "face-to-face" over functionaliteit, inhoud en wijzigingen te spreken.

3. Functionaliteit en monitoring

Monitoring houdt niet in dat we opschuiven van technisch naar fucntioneel beheer, maar monitoring betekent wel dat je verder moet gaan dan controleren of alles nog draait. Het monitoren en continue testen van de functionele voorkant. Wij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de functionele uptime. 

4. Verantwoordelijkheid en relatie

Functionele uptime garanties betekenen een grote verantwoordelijkheid en dat betekent dat we de klant applicatie zeer goed moeten begrijpen. Een nauwe samenwerking en grote openheid naar elkaar toe speelt daarin een zeer belangrijke rol. Dat betekent dat de outsourcing niet achter een grijs en vaag gordijn plaatsvindt, maar juist samen met klant, programmeurs, applicatiebeheerders en leveranciers van de applicatie software aan tafel zitten. Dat betekent vooral dat er geinvesteerd moet worden in de persoonlijke relaties. Als klant nemen we u dan ook graag regelmatig mee naar onze locaties in de Oekraine en Roemenie.

Bent u naar aanleiding van dit artikel benieuwd naar onze diensten op het gebied van outsourcing, bezoek dan ook de website van ons "Nearshore Agency" outsourcing bedrijf of neem vrijblijvend contact met ons op.

Houtbouw HollandDeens Kleurrijk WonenKroller Boom AssurantienSolmar toursEijkelkamp Agrisearch EquipmentGiesbers Communicatiegroep